Waarom ik denk dat het milieu redden onmogelijk is…

Het milieu is een hot topic de laatste tijd en terecht!

Ikzelf doe wat inspanningen om m’n ecologische voetafdruk hier en daar wat te verkleinen. Ik eet geen vlees, probeer plastiek te vermijden, koop niet te veel kleding en schoenen, …

En er zijn nog veel mensen die inspanningen leveren maar ik weet dat het een druppel op een hete plaat is. We gaan het milieu niet redden door kleine individuele initiatieven.

En als ik dan discussies hoor en lees over hoe we het gaan aanpakken word ik een beetje moedeloos.

Waarom?

Wat is er allemaal gaande tegenwoordig?

Er komen duizenden leerlingen op straat om het milieu onder de aandacht te brengen. Dat is mooi, het brengt het milieu weer wat meer in beeld bij de politiek.

Maar wat is de mogelijke oplossing?

Vervuilen duurder maken, maar dan ook drastisch duurder.

Paul De Grauwe gaf het in het programma De Afspraak al aan als voorbeeld: Goedkope vliegreizen moeten gewoon duurder worden. 20-30 euro moet niet 50-60 worden maar 200 of 300 euro. Inderdaad MAAL 10!

En daar volg ik hem wel in, zolang we kunnen doen we maar op. We moeten massaal minder gaan consumeren op alle vlakken, reizen, transport, voeding, kleding, … En zolang er goedkope reizen, goedkope kleding, goedkope noem maar op zijn blijven we vervuilen.

En dan zat Alexander De Croo daarnaast de aandacht wat af te leiden met een voorstel om de bedrijfswagens aan te pakken. De bedrijfswagens moeten groen worden.

Ok, daar ben ik ook geen tegenstander van maar op 1 voorwaarde: Dat die lijn doorgetrokken wordt naar iedereen. Want de bedrijfswagens aanpakken is gemakkelijk. Als ze dat invoeren gaan er geen betogingen komen. Maar op dit moment zijn er geen betaalbare alternatieven om voor groene bedrijfswagens te gaan, de bedrijven verplichten om auto’s te kopen die bijna dubbel zo duur zijn is onhaalbaar.

Inderdaad een e-Golf is dubbel zo duur als een gewone…

En nee een Tesla is geen betaalbaar alternatief.

Maar het doortrekken naar iedereen kan de politiek niet doen.

Waarom niet?

De gele hesjes…

De politiek zit op dit moment tussen 2 vuren: Betogende leerlingen die schreeuwen om een beter milieu en betogende gele hesjes die meer koopkracht willen.

Dat zijn 2 groepen die lijnrecht tegenover elkaar staan en de politiek zit daar tussenin.

Koopkracht = vervuiling om het simpelweg uit te drukken, alles wat je koopt is vervuilend. (tenzij je een boom koop misschien 🙂 )

Iedere milieumaatregel die geld gaat kosten voor de gewone man en voor minder koopkracht zorgt is olie (of moet ik zeggen autobanden) op het vuur van de gele hesjes.

Dat is gewoon een penibele situatie waar de politiek tussen moet gaan schipperen en dat gaat leiden tot een compromis.

En hier en daar wat kleine maatregelen zijn weer niet meer dan een druppel op een hete plaat.

En dan gaat de wereld gewoon wat trager om zeep.

Tot hier mijn doemdenken op een grijze zaterdagmiddag 🙂

Ik blijf zelf inspanningen doen om wat minder belastend te zijn voor het milieu maar ik ben ook niet heilig, ik ben even schadelijk voor het milieu dan een ander.

Reageer gerust, dit is mijn standpunt, ik sta open voor andere meningen.