Social media een voedingsbodem voor anti-stemmen?

Disclaimer: Ik spreek hier geen politieke voorkeur uit.

De laatste dagen wordt de vuile was van enkele politici weer buiten gehangen en een groot deel van de bevolking schreeuwt het uit van onvrede.

Social media staat er vol van, de ene roept al harder dan de andere en politici worden gretig aan de schandpaal genageld.

Mensen zijn het beu om het ene schandaal na het andere te lezen en reageren op 1 manier: Bij de volgende verkiezingen brengen ze een anti-stem uit. Gewoon een stem op “de anderen”, de oppositie, een clown die opstaat, … Gewoon op iets anders om tegen de huidige politici te zeggen dat het genoeg is.

En dat is gevaarlijk… Zie Brexit, zie Trump, … Wat de gevolgen allemaal daarvan zijn moet nog allemaal blijken natuurlijk maar vrolijk word ik daar niet van.

Wij hadden volgens mij “geluk” dat de N-VA het gras voor de voeten van het Vlaams Belang weggemaaid heeft. Daarom was Bart De Wever op dat moment onze Trump, onze Brexit, maar dat had dus evengoed Filip Dewinter kunnen zijn of niet?

De anti-stem maakt het voor iedereen mogelijk om de verkiezingen te winnen en dat houdt gigantische risico’s in.

Hopelijk staat er in België geen nieuwe, gevaarlijke Trump op die bij de volgende verkiezingen de anti-stemmen naar zich toe trekt.

In de hele wereld bestaat dit risico en dat is gevaarlijk…

Volgens Stephen Hawking ziet het er dan ook niet goed uit:”‘We bevinden ons in gevaarlijkste moment in geschiedenis van de mensheid‘”

Waar ik over nadenk: “Wat is de rol van social media hier in?”

Ik ben geen expert en heb daar geen data over maar ik heb het gevoel dat social media meer dan ooit een voedingsbodem is voor anti-stemmen en heeft Mark Zuckerberg daar een enorme verantwoordelijkheid te dragen.

Anti-stemmen zijn er natuurlijk altijd al geweest in de geschiedenis maar nooit was er zoiets als social media om gemakkelijk informatie te verspreiden en mensen op grote schaal te bereiken en te beïnvloeden.

Hopelijk neemt Zuckerberg zijn verantwoordelijkheid ooit op en beperkt hij zich niet tot de “graaicultuur” van de Facebook Ads… De Zuckerbergs van deze wereld hebben misschien de toekomst van onze aarde wel in hun handen zonder dat zij/wij het beseffen.

Facebook heeft een gigantische invloed op de wereld, die evolutie is zo snel gegaan, misschien sneller dan de mensheid het aankan?

Laten we hopen op het beste!

Nogmaals:
Disclaimer: Ik spreek hier geen politieke voorkeur uit.