Het probleem van Twitter

De populariteit van Twitter is in dalende lijn, de groei is al een tijdje serieus afgeremd en veel Twitteraccounts zijn op sterven na dood.

Twitter is leuk maar volgens mij is de overvloed aan tweets het probleem. Als je +1000 min of meer actieve gebruikers volgt is het al lang niet meer mogelijk om iedere tweet te lezen, laat staan er op te klikken.

De waarde van een tweets is dan ook vrij klein. Als ik mijn Twitter-stats er bij neem zie ik dat mijn toptweet van de afgelopen maand 754 impressies had en ocharme 13 kliks. En om aan die cijfers te komen had ik nog 2 retweets nodig.

Schermafdruk 2016-02-22 08.17.29

Dat zijn niet echt top cijfers voor een account met 1600+ volgers.

Het grote probleem is volgens mij de beperkte levensduur van een tweet. De tijd dat een tweet de aandacht kan trekken in heel kort.

Zo zag ik vandaag voor het eerst een tweet van Nick Vinckier over zijn 21 dagen challenge. Ik volg hem al langer dan 21 dagen en toch las ik deze morgen pas voor het eerst over zijn challenge.

Ik vind van die challenges nochtans interessant maar de voorbije 21 dagen is zijn challenge totaal aan mijn aandacht ontsnapt. Toen ik ging kijken of het de eerste keer is dat hij er over tweette zag ik op zijn profiel tal van tweets die ik interessant had gevonden als ik ze had gelezen. Maar het leek wel of ik hem niet volgde op twitter, geen enkele van die tweets kon ik mij herinneren.

Zelfs tweets met foto’s die mij ongetwijfeld hadden moeten opvallen als ik ze gezien had… Maar nope, geen enkele kwam me bekend voor…

De meeste tweets liggen nochtans in mijn interessegebied en ik scroll toch geregeld door mijn timeline. (lees: meerdere keren per dag)

Twitter slaagt er dus niet in om de juiste tweets onder mijn aandacht te brengen en dat is volgens mij het pijnpunt van Twitter. Facebook slaagt er naar mijn mening beter in om mijn timeline relevant en interessant te houden.

Ik heb nu de “Show me the best Tweets first”-functie eens geactiveerd in mijn profiel.

Schermafdruk 2016-02-22 08.35.13

Benieuwd of mijn timeline nu interessanter en relevanter wordt!