We worden afgeluisterd door Facebook!

Ik denk dat ik paranoia aan het worden ben!

Een tijdje geleden hadden we het er op kantoor over dat het soms lijkt of onze laptop en of smartphone ons afluistert en op basis daarvan advertenties toont.

Zou zo stom nog niet zijn hé als je laptop en smartphone alles analyseert wat je zegt en op basis daarvan je interesses bepaalt.

Ik heb al een paar keer voorgehad dat er verdacht relevante advertenties verschenen over items waarover ik gesproken had en daarom waren we op kantoor complottheorieën aan het uitwerken over de Facebooks en Googles van deze wereld die stiekem meeluisteren naar alles wat je laptop hoort door zijn microfoon.

Maaaaaar vandaag had ik het weer aan de hand. Ik had het over Volvo en advertentiecampagnes van Volvo zonder naar de Volvo site te surfen of iets op te zoeken op de laptop en even daarna stond er plots een advertentie van Volvo op mijne Facebook! Toeval natuurlijk… 🙂

Maaaaar toen ging het op kantoor over woonleningen en collega Dieter vermelde een paar keer Crelan. En daarna werd ik gek…

Ik ging iets zoeken op Facebook en typte de letter “B”…

En wat zag ik:

Schermafdruk 2016-02-11 11.01.52

Crelan Bank???? What the fuck!?! Ik heb nog nooit iets met Crelan gehad. Ik kan dit alvast niet verklaren 🙂

Als er binnenkort een afluisterschandaal losbreekt zal ik er alvast niet van opkijken. 🙂

En ik maar lachen met mensen die hun webcam afplakken, ik ga m’n webcam en microfoon afplakken.

Update: blijkbaar ben ik niet de enige die zoiets meegemaakt heeft: http://www.webpronews.com/facebook-listens-2015-02/

en ook in België zijn er nog mensen die dit al opgemerkt hebben:

fb

Ook op Reddit is er een gelijkaardige discussie aan de gang: https://np.reddit.com/r/jailbreak/comments/3nxjwt/discussion_facebook_listening_to_conversations/

Ook al zoiets ervaren? Laat het weten of let er eens op, misschien valt het dan op en worden we samen gek en niet enkel ik. 🙂

3 thoughts on “We worden afgeluisterd door Facebook!”

 1. Zondag een hele uitleg gedaan aan ne maat hoe hij vloerverwarming moet leggen, bij zijn thuis met mijn gsm langs mij ingelogd op zijn wifi, al jaren zelf niets meer gegoocheld over vloerverwarming, maar dinsdagmorgen wel een advertentie van een bedrijf dat vloerverwarmingsystemen verkoopt op mijn Facebook ! ! Dit kan toch gewoon geen toeval zijn…
  Heb dadelijk de facebookapp van mijn Smartphone gegooid !
  Dinsdagavond krijg ik dan op mijn pc een melding van Facebook,of ik mijn privacyinstellingen wil aanpassen , ook toeval ??

 2. Wat Bjorn zegt houdt steek, ook zonder complot-theorieën.

  Hypothese rond de vloerverwarmings-advertentie:

  1. Je maat zoekt op zijn wifi iets op over vloerverwarming
  2. Je logt in op de wifi van je maat.
  3. Je smartphone maakt connectie met facebook (in de achtergrond, om meldingen op te halen ofzo).
  4. Daarmee leg je het verband tussen het IP-adres van je maat en jouw account.
  5. Ads over vloerverwarming.

  Hypothese App verwijderen:
  Ik gok dat facebook gewoon opmerkt dat je niet meer met de app inlogt en enkel nog op web en daardoor ervan uitgaat dat je de app verwijderd hebt (of ‘m niet meer vertrouwt) en je dus naar je privacy-instellingen loodst.

  Ik heb meegemaakt dat facebook mij aan de hand van een paar vage foto’s vroeg of die gemaakt waren in Westende. Er zat geen geotag in de foto, maar wel een timestamp. Blijkbaar een vriend getagged die dat weekend ingechecked had in een café in Westende waar we die dag inderdaad samen waren (hij checkte in, ik niet). Heel ongemakkelijk.

  Ik heb dus vermoedens dat een deel van de ads dus ook zo getarget wordt. Als iemand die achter dezelfde router als jij zit bijvoorbeeld iets opzoekt over Volvo, krijgt iedereen achter die router Volvo-reclames. Of bij mensen die op dezelfde locatie incheckten op dezelfde moment, gaan ze ervan uit dat die gelijkaardige interesses delen. Zelfs als maar één iemand incheckt van een hele groep zien ze aan het IP-adres dat jullie samen op dezelfde locatie waren.

  Ik weet niet of ik die gedachte comfortabeler vindt dan het idee dat ze alles zouden afluisteren.

Comments are closed.