Een training overslaan is ook niet gemakkelijk

Deze nacht was niet Kamiel z’n beste nacht. Hij is verkouden en om 3u stond hij naast ons bed. Hij kon niet slapen met al dat gehoest. Toen heeft hij ons van 3u tot 5u maar gezelschap gehouden en wakker gehouden.

Ik had deze morgen eigenlijk een ochtendrun gepland maar ik heb m’n wekker toch maar van 5u30 naar 6u30 verzet deze nacht.

Ben ik nu een watje? Ne platte? Heb ik geen karakter?

Ik denk het niet… Waarom?

Tijdens het lezen van The Big Book of Endurance Training and Racing, een boek zo dit als een bijbel over training, voeding, rusten en zowat alles wat met endurance training te maken heeft, is het mij duidelijk geworden dat rusten even belangrijk is dan trainen.

En slapen is rusten, dus genoeg slapen is belangrijk, iedereen weet dat natuurlijk maar acht dat uurtje minder zal het toch niet maken zeker?

Een keer wat minder slapen maakt inderdaad niet uit maar tijdens m’n voorbereiding voor de Dubai marathon ging ik heel vaak ‘s morgens voor het werk trainen. Ik ben fan van ochtendrun want dan staat er niks in de weg om te trainen, om 5u30 hebt ge niks te doen, geen excuses dus!

Maar om 5u30 opstaan om te trainen betekende meestal dat het uur training gewoon 1 uur minder slaap was.

Als dat 1 keer gebeurt is dat niet zo’n probleem maar dag na dag een uur slaap pikken om te gaan trainen is om miserie vragen en die miserie is overtraining en blessures.

Vandaag had ik een ochtendrun willen doen maar Kamiel heeft er anders over beslist. Ik heb gekozen voor een uur slaap in plaats van een uur lopen.

En ik geef toe dat ik dat niet graag doe maar ik ga proberen m’n volgende voorbereiding voor de marathon zonder blessures vol te maken en dan is rust net zo belangrijk als training. Te weinig slaap en wat overtraining kan er al voor zorgen dat je in het sukkelstraatje van blessures terechtkomt.

Benieuwd of het gaat werken…

One thought on “Een training overslaan is ook niet gemakkelijk”

  1. De looptrainer zegt: luister naar je lichaam. Te vermoeid zijn of pijn hebben tijdens de training zorgt voor overtraining en op termijn op blessures.

    En daar verlies je meer tijd door dan met het overslaan van 1 training.

Comments are closed.