Problemen met hartslagmeter Garmin

Ik probeer sinds kort terug op hartslag te trainen maar als je dat wil doen is het belangrijk dat je hartslag goed gemeten wordt.

Ik heb m’n hartslagmeter terug onder het stof uitgehaald, een nieuwe batterij er in gestoken voor de zeker en start!

Bij het fietsen (Garmin edge 800) werd m’n hartslag goed gemeten maar tijdens het lopen (Garmin Forerunner 410) was de meting een ramp.

Schermafdruk 2015-11-14 10.32.31

Bij het begin van trainingen was m’n hartslag veel te hoog, even later weer veel te laag. Waardes tot 211 slagen per minuut, dan viel de hartslag weer weg en pas na ongeveer 30 minuten werd de meting correct gedaan. Ik werd er gek van.

Ik probeerde zowat alles: contacten van de band nat maken, een andere band geprobeerd, mijn fietsgps (garmin Edge 800), band hoger, band lager, strakker, …

De metingen werden iets beter en sneller correct tijdens het lopen maar de eerste 10-20 minuten waren de metingen waardeloos.

Door wat op te zoeken op internet kwam ik op het Garmin forum en andere website meerdere keren de verklaring tegen dat statische elektriciteit de oorzaak zou zijn van de slechte metingen en dat na 20 a 30 minuten zweten die statische elektriciteit geneutraliseerd werd door de vochtigheid van zowel de band als het t-shirt.

Die verklaring zat wat in dacht ik en deze morgen heb ik dan ook m’n hartslagmeter eens volledig nat gemaakt, dus ook de voorkant. Want de wrijving van de voorkant van de HR band met een merino of synthetisch loopshirt zorgt blijkbaar voor statische elektriciteit die de meting verstoort. Een vochtige band zou dit moeten voorkomen.

En jawel deze morgen was de meting veel beter, direct van de start!

Schermafdruk 2015-11-14 10.40.42

1 piekje tot 137 maar dat was omdat de band iets te hoog zat. De band iets lager gehangen en de metingen waren in orde. Hopelijk is dit de oplossing!

ps. Sommigen krijgen ook de beste metingen door de hartslagmeter op hun rug te dragen ipv op hun borst. Dat ga ik ook eens proberen aangezien de rug wat vlakker is dan de borstkas.

 

2 thoughts on “Problemen met hartslagmeter Garmin”

    1. Sophie, de resultaten verbeteren al maar zijn nog niet ideaal. Ik ga toch eens proberen om de sensor op m’n rug te hangen tijdens de volgende trainingen.

Comments are closed.