Talent wordt overschat…

In de auto luister ik meestal via Blinkist naar samenvattingen van boeken en deze week luisterde ik “Talent is overrated“.

“Talent is overrated” gaat over het feit dat de meeste mensen denken dat talent een grote factor is in prestaties van mensen. Of het nu gaat om sportieve of intellectuele prestaties, talent zou slechts voor een klein deel bijdragen aan het leveren van topprestaties. Talent helpt natuurlijk wel een beetje.

maar wat bepaalt dan wel of je in staat zal zijn om topprestaties te leveren?

Oefening!

Oefening baart kunst wordt er gezegd en dat blijkt uit wetenschappelijke studies ook te kloppen ook.

De kunst om lang te oefenen en te trainen en de motivatie om steeds beter te doen bepaalt voor het grootste deel je prestatie.

Ook hoe je oefent/traint bepaalt de kans op succes, de kunst is om telkens je zwakke punten te isoleren en die door doorgedreven training te verbeteren.

Ook Max verstappen verwoordt het mooi in onderstaande video:

“Talent is als je naar een circuit gaat en gelijk hard gaat” “en van daar uit is het hard werken om jezelf te verbeteren”

Talent kan dus zeker helpen, je hoort mij niet zeggen dat je geen talent nodig hebt om wereldkampioen in iets te worden maar door hard te werken kan je heel ver komen, verder dan je waarschijnlijk zelf denkt.

Dat heeft mij weer op een idee gebracht natuurlijk. Ik heb altijd gedacht dat ik nooit een marathon onder de 3u zou kunnen lopen, ik heb daar het talent niet voor.

Maar als ik dit boek moet geloven worden prestaties geleverd door training en niet door talent.

Dus bij deze: Ik ga een marathon onder 3u lopen! Dat zal niet voor vandaag of morgen zijn maar de training voor de volgende marathon start morgenvroeg!

Ik zal wel nog wat moeten trainen… Er moeten nog 33 minuten van mijn PR af.

Ik ben er mij wel van bewust dat dat niet zomaar in 1 keer zal gaan, de volgende marathon mik ik daarom op 3u15 om te beginnen!