Pas op voor oplichting, niet alleen in China

Ik kwam vandaag toevallig volgend artikel tegen: “Chinese man werkt jarenlang in eigen nep-politiebureau“. Een slimme Chinees vond het een goed idee om een politiebureau na te bouwen en zo mensen geld af te troggelen. Ge moet het maar durven :).

Voor dat soort bedrog moet je helaas niet naar China, ook bij ons zijn er slimmeriken die zich voordoen als de politie of een incassobureau dat in dienst werkt voor de politie.

Zo kreeg Annelies vandaag onderstaande e-mail van Rijksoverheid en vroeg zich af of ze dit moest betalen:

oplichtingEen mail van een zogenaamd incassobureau van de politie die aanmaant om te betalen. De mail is eigenlijk goed opgesteld en zal veel mensen doen betalen vrees ik.

Zeker de laatste alinea is geniaal, een beetje waarschuwen voor phishing 🙂 Dat deed mij zelfs twijfelen.

Hoe kan je dan zien of het al dan niet om phishing gaat?

Controleer het e-mailadres van waar de e-mail verstuurd werd. c1@informationbtj.com in dit geval. Als ik de Whois van de domeinnaam via bvb http://whois.domaintools.com/ nakijk (de gegevens van de persoon die eigenaar is van deze domeinnaam.) zie ik de naam van een Nederlander, dat maakt het geheel weer wat geloofwaardiger, ik had een meer exotische eigenaar in een ver land verwacht. Maar het feit dat de domeinnaam pas gisteren geregistreerd werd, maakt het dan al weer verdacht.

Ook op de domeinnaam informationbtj.com is geen website te vinden, dat is ook een aanwijzing dat er iets niet klopt.

Wat ook verdacht is, is het feit dat er enkel maar een wazige beschrijving gegeven wordt van de overtreding. Bij een echte aanmaning van de politie staat duidelijk het tijdstip, de exacte locatie van de overtreding, het merk en type van voertuig en de nummerplaat er bij.

Ook het feit dat Annelies haar e-mailadres door andere mensen nooit aan haar wagen gekoppeld kan worden zorgt er voor dat we dit niet gaan betalen. De overheid heeft wel adresgegevens van bestuurders maar e-mailadressen zijn nog niet aan nummerplaten gekoppeld. Dus per mail kan deze informatie niet tot bij een bestuurder geraken.

Al bij al moet ik zeggen dat het een goede phishing mail is! Ik kan begrijpen dat veel goedgelovige mensen hier intrappen.

Ik hoop dat ze de oplichters te pakken krijgen en gepast kunnen straffen want dit soort praktijken ondermijnen (terecht) het vertrouwen in e-mail en (digitale) communicatie in het algemeen.

Update:

Iemand op Facebook vroeg of ik dat aangegeven had aan de politie. Dat had ik niet dus ik dacht: “even een melding doen kan geen kwaad”.

Maaaar…

Het meldpunt https://www.ecops.be/nederlands.html is blijkbaar sinds vorige week opgedoekt. Als dat geen spijtige zaak is!