Vlees in de vuilbak of in de mond?

Ikzelf ben vegetariër maar de kinderen hier krijgen wel vlees en soms wordt er dan vlees weggegooid.

Waarom? Ik wil hen zelf ooit bewust de keuze laten maken of ze vlees blijven eten of niet.

Ik stel mij vragen bij het volgende: Wanneer de jongens hun vlees niet opeten, is het dan beter dat ik het opeet of dat we het in de vuilbak kieperen?

Daar heb ik mijn hoofd al meerdere keren over gebroken. Tot nu toe heb ik het altijd een goed alternatief: Onze hond eet dat vlees met plezier op! 🙂

Maar toch denk ik er over na.

Ik ben hoofdzakelijk vegetariër om 2 redenen:

 • Ik wil geen onnodig dierenleed veroorzaken
 • Vlees is onnodig belastend voor het milieu

Waarom ben ik niet vegetariër geworden: omdat ik geen vlees lust.

Als ik die 2 redenen dan naast mijn vraag leg:

 • Ik wil geen onnodig dierenleed veroorzaken
  Het leed is geleden wanneer ik op het punt sta om het vlees weg te gooien. Dus meer leed ga ik niet veroorzaken. Het is zelfs zonde dat er dieren hebben afgezien om in de vuilbak te belanden, nee?
 • Vlees is onnodig belastend voor het milieu
  Stel ik eet dat vlees wat normaal voor de vuilbak bestemd is op: minder afval plus ik ga misschien minder andere dingen eten. Dat spaart dus aan 1 kant afval + dat spaart andere voedingswaren.

Dus als ik de logische redenering maak is het vlees opeten een goede keuze. Maar toch denk ik als vegetariër: “Ik ben vegetariër dus ik eet geen vlees”.

Bestaat er zoiets als een vuilbaktariër? –> Alles wat in de vuilbak belandt is ok om te eten.

Van die dingen houden mij bezig… Iemand daar iets nuttigs over te zeggen? Andere vegetariërs zonder hond die daar al over nagedacht hebben?

2 thoughts on “Vlees in de vuilbak of in de mond?”

 1. Ik vind dat je hier zeker en vast een punt hebt Jente en buiten het feit dat het waarschijnlijk emotioneel een grote stap zou zijn voor jou als vegetariër om dat stukje vlees op te eten ipv het in de vuilbak te gooien, zijn je argumenten. Het toch te doen sterk.
  De enige kanttekening die ik hierbij maak is de vaststelling dat ouders vaak zeggen dat ze hun kinderen bewust willen laten kiezen, maar toch reeds een keuze voor hun maken. Waarom eerst vlees eten om dan nadien eventueel ermee te stoppen, waarom je kind laten dopen om het nadien de keuze te maken…

  1. Werner, de jongens hebben thuis vaak de keuze of ze vlees eten of een vleesvervanger. Ze moeten van mij geen vlees eten maar ze mogen dat wel. Vlees eten is voor mij nog altijd het “normale” hoe vreemd dat ook is als je zelf al weet ik veel hoeveel jaren geen vlees meer eet. Als je rond je heen kijkt zie je duidelijk dat je als vegetariër de vreemde eend in de bijt bent. Dus voor mij is vegetarisme de keuze, vlees eten de norm.

Comments are closed.