Halve marathon voor het ontbijt, een paar tips

Op zaterdagmorgen spreek ik tegenwoordig af met m’n loopbuddies voor een rustige duurloop. We lopen dan samen een kilometer of 10 aan een gezapig tempo, ideaal om wat bij te kletsen.

Gisteren kocht ik nieuwe loopschoenen dus ik was deze morgen zo blij als een klein kind om m’n nieuwe schoenen te testen. ­čÖé

Ik ben vandaag een half uurtje eerder vertrokken en heb ik een half uurtje langer gelopen zodat ik aan 2u en 21km uitkwam. Ideale lange trage duurloop dus.

Sinds een tijdje probeer ik deze duurlopen te doen op nuchtere maag, waarom? Om te leren om op vet te sporten. En ik moet zeggen dat dat perfect gaat na wat oefening.

“2 uur lopen zonder iets te eten, ge zijt gek!” hoor ik er al een paar zeggen. Dat valt heel goed mee.

Was ik moe op het einde? Een beetje maar dat ben je ook als je gegeten hebt.

Had ik honger op het einde? Nope.

Kon ik nog verder lopen? Jep.

Een paar tips als je ook nuchter wilt trainen:

  • Begin rustig met een kort loopje, 5km ofzo en bouw dan op
  • Drink genoeg water voor je vertrekt en neem wat mee voor onderweg
  • Start traag, heel traag het is belangrijk dat je je lichaam de kans geeft om de vetverbranding in gang te zetten. Start te snel en je loopt op suikers en dan zal het snel gedaan zijn…
  • De laatste kilometers mag je wat versnellen als je nog wat in de tank hebt.
  • Caffe├»ne stimuleert de vetverbranding, je kan dus ook koffie (zonder suiker) drinken. Of als je zoals mij geen koffie drinkt kan┬áje een┬áCaffe├»ne capsule nemen.

3 thoughts on “Halve marathon voor het ontbijt, een paar tips”

    1. De schoenen zijn goedgekeurd. Dat is al het derde paar vergelijkbare Brooks dat ik heb. Goei schoenen vind ik.

  1. Iets wat ik ook soms doe is ‘s avond nog wat extra voedzaam eten, wat extra vetten en prote├»nen. Mijn favoriet is een advocado (guacomole) met een paar tortilla chips.

    2u heb ik wel niet nuchter gelopen, anderhalf uur is alleszins geen probleem. Voorbije zondag wel nuchter vertrokken om 29km te lopen. Ongeveer halfweg ben ik aan een gel begonnen, voor de zekerheid. Die heb ik verdeeld over 4 keer ingenomen, dus uiteindelijk had ik niet zoveel nodig.

Comments are closed.