Multitasking vs focus

Ken je dat gevoel dat je vanalles en niks aan het doen bent? Als je tijd tekort heb denk je vaak dat als je meedere dingen tegelijk doet dat je tijd kan winnen.

Ik heb vaak dat ik een e-mail aan het beantwoorden ben, ondertussen met iemand aan het overleggen ben en ondertussen nog een binnenkomende mail in de gaten heb. En dan ook nog wat Twitter en Facebook tussendoor?

Dan lijkt het dat ik veel aan het doen ben maar helaas is dat maar schijn. Dat zijn ook de dagen waarop ik veel zaken half afwerk. ‘S avonds plots zien dat er een halve e-mail nog openstaat. Verre van ideaal eigenlijk.

Focus op 1 taak is sowieso beter. Je kan enkel iets kwalitatief doen als je je kan focussen op 1 taak.

En dat geldt niet alleen met werken…

Ook als je jezelf wil ontspannen moet je daar 100% voor gaan. In de zetel zitten naar tv kijken met de laptop op schoot is eigenlijk niet ontspannen. Ik doe dat vaak en ga daar proberen mee te stoppen. Ofwel werken ofwel ontspannen en dan voor de volle 100%. Ga ik dan minder werken? Nee want de halve werk uren zijn kwalitatief eigenlijk te laag om als werk te tellen en qua ontspanning tellen ze ook al niet echt.

Ik ga vanaf nu meer voor die 100% momenten te gaan!

Wanneer kan je wel multitasken? Als je dingen aan het doen bent die op automatische piloot gaan en niet echt focus vragen.

Zo heb ik deze blogpost geschreven tijdens een kine sessie terwijl ik ook mijn ondertussen beruchte powershake aan het drinken was. Ontbijten, revalidatie en bloggen in 1 dus. Op zo’n moment kunnen 3 dingen in 1 wel, maar dat zijn toch eerder uitzonderingen.

Tijdens het autorijden audiobooks luisteren is nog zo’n multitask item waar ik veel waarde uit haal. Naar het werk rijden moet toch gebeuren, dan kan je die tijd maar best goed gebruiken.

Hoe zit het met jouw focus?