Dagelijks natuurfenomeen waar bijna niemand naar omkijkt

Vorige week was er een hoop heisa rond het feit dat de maan eventjes voor de zon schoof. Een mooi natuurspektakel dat ik helaas heb moeten missen omdat ik in meeting zat :).

Massaal doen we op die momenten de moeite om daar naar te kijken maar we zijn er ons niet van bewust dat er iedere dag een spektakel zich voordoet wat naar mijn mening mooier is dan een hapje uit de zon: de zonsopgang.

De foto bovenaan is de zonsopgang in de woestijn in Marokko. Meer foto’s daarvan kan je vinden op https://www.flickr.com/photos/jente_k/sets/72157629365087636/page2/

Wanneer heb je voor het laatst bewust een zonsopgang bekeken op een mooie plaats?

En dan bedoel ik niet toevallig bij het naar het werk rijden een mooie zon zien. Maar echt bewust wachten tot de zon boven de horizon uitkomt. Bij een heldere hemel is het moment dat het eerste milimeter van de zon boven de horizon uitkomt echt een magisch moment.

Ik doe regelmatig eens de moeite om daar bewust naar te kijken en van te genieten.

Om echt van een zonsopgang te genieten sta je best op een berg of op een open vlakte zodat de horizon goed zichtbaar is. Dan zie je echt de beweging van de aarde en ik sta er iedere keer versteld van hoe snel we ronddraaien. Ook bij de laatste momenten van een zonsondergang kan je dat merken.

Zonsondergangen zijn ook mooi maar zonsopgangen hebben net iets meer dat magische.

Aanrader: sta op een heldere dag/nacht eens vroeg op en beklim eens een terril of toren in de buurt en sta eens stil bij dat spektakel wat iedere dag gebeurt! De foto hieronder geeft je in de verste verte niet dezelfde ervaring maar geeft toch een beeld. De foto hebben we genomen toen we met enkele vroege vogels van het Inventis team de zonsopgang zijn gaan bekijken van op de terril van Winterslag.

2013-09-06 06.57.28

 

Ook een zonsondergang vanop een terril (terril in Heusden is vrij toegankelijk) is mooi:

2014-05-16 21.06.24-1

 

In januari had ik ook het geluk om de zonsondergang vanuit het hoogste gebouw ter wereld te bewonderen:

2015-01-21 17.33.28

De zonsopgang en zonsondergang is een dagelijks natuurfenomeen waar je iedere dag (bij heldere hemel) van kan genieten. En je moet daar echt niet voor naar de woestijn te trekken of een hoge berg te beklimmen. Een heuvel, terril of toren in de buurt is al genoeg!

Iemand zin om de zonsopgang eens te gaan bekijken op de terril in Waterschei achter het KRC Genk stadion? Laat maar weten dan plannen we iets in!

4 thoughts on “Dagelijks natuurfenomeen waar bijna niemand naar omkijkt”

  1. Ik had het er over een week of twee nog over met Bart Ariën dat ik binnenkort eens de terril op ging voor een zonsopgang wanneer het zomeruur in voege ging zodat ik mooi op tijd om 6u30 kon beginnen met werken. Dus begin maar te plannen!! 🙂

    1. Dan moeten we in juni gaan, de vroegste zonsopgang is om 05:29 tussen 12 en 23 juni. Vroeger wil de zon niet opstaan. 🙂

  2. Eigenlijk moeten we dat eens met de klein mannen doen, zou dat te doen zijn om die mee de terril op te sleuren?

    Zal ze waarschijnlijk beter afgaan dan voor mezelf :p

    1. Met de klein mannen is dat misschien wel de moeite ja, al weet ik niet of ze dat zo spectaculair gaan vinden als dat ik dat vind 🙂

Comments are closed.