Geen tijd om te lezen? Een paar tips!

Lezen is een van de beste manieren om bij te blijven en bij te leren. Maar…

Lezen kost tijd.

En hebben we niet allemaal tijd tekort? Ik alvast wel. Toch heb ik in de laatste 10 jaar ondanks dat ik veel minder tijd had dan de 25 jaar er voor veel meer boeken gelezen.

Waarom?

Interesse!

In het middelbaar was boeken lezen verplichte kost en verplichte kost heeft een nare nasmaak die ik niet lust.

Tip 1: Kleine beetjes maken een verschil!

Ik heb geen tijd om uren aan een stuk te lezen maar 5 of 10 bladzijden voor het slapengaan lukt meestal wel. Als je dat 300 dagen per jaar doet ben je al 3000 bladzijden verder, dat zijn al flink wat boeken!

Tip 2: Audiobooks!

Autorijden is meestal puur tijdsverlies. Als je onderweg een audiobook kan luisteren is de tijd heel wat minder verloren. Ik zit iedere werkdag minimum 1 uur in de wagen, dat betekent 5 extra leesuren per week! Ongeveer iedere 2 weken “lees” ik zo onderweg naar het werk een boek. Zo heb ik onderweg naar Frankrijk vorige zomer in 1 ruk The Thank You Economy van Vaynerchuck geluisterd.

Tip 3: Ibooks op je iPhone (of een ander boekenprogramma op je smartphone)

Hoe vaak moet je ergens wachten en check je ondertussen Facebook of Twitter? Ondertussen kan je perfect een paar pagina’s om je telefoon lezen. Zeker eens proberen, dat leest echt wel goed.

Tip 4: Must Read Summaries

De meeste boeken bestaan uit enkele kernideeën met daar rond wat extra verhalen om die kernideeën kracht bij te zetten. De kern van een boek is vaak niet meer dan enkele tientallen pagina’s. Op https://www.overdrive.com/creators/306576/must-read-summaries of  http://www.summary.com/book-summaries/ kan je daar enkele voorbeelden van vinden. Als je dan gaat voor een samenvatting als audiobook is het superproductief!

Tip 5: Het is geen schande om wat pagina’s over te slaan

Als je een boek aan het lezen bent kom je soms passages of zelfs hoofdstukken tegen die minder interessant of minder relevant zijn. Durf deze dan even door te bladeren om zo wat tijd te besparen.

Jij nog tips? Ik hoor ze graag!