Inspanningstest bij Adlon

Ik ben al een tijdje zonder hartslagmeter aan het trainen, gewoon op gevoel. Omdat gewoon trainen met een hartslagmeter om niet echt een meerwaarde heeft als je niet weet wanneer je in welke zones moet trainen wou ik eens een inspanningstest laten doen.

Zo gezegd zo gedaan. Via www.adlon.be een afspraak gemaakt op naar Diepenbeek voor de test!

Checkup
Voor de test moest ik een medische keuring ondergaan waarin een sportarts de nodige vaststellingen deed. Toen hij direct zonder dat ik iets gezegd had voelde dat ik een slechte enkel had en meteen in de gaten had dat ik een geblokkeerde rugwervel had, had ik er vertrouwen in. Ze weten hier waar ze het over hebben!

Bloeddruk meten, cardiogram nemen, wegen en lichaamslengte meten. 71kg voor 1m87, BMI 20,3037. Alles in orde! Gezond verklaard om aan de test te beginnen!

10 minuten opwarmen op de loopband en dan klaarmaken voor de test:

 • Hartslagmeter om
 • Zuurstofmasker om
 • Start!

De test zelf bestaat uit lopen tot maximale inspanning bereikt is, het begint met wandelen aan 5,4 km/u en 1% stijging. Vervolgens wordt de snelheid om de 3 minuten 1,8 km/u opgedreven.

Lopen op een loopband met een zuurstofmasker om is niet wat ik echt gewoon ben, het lopen ging mij dan ook niet zo vlot af vond ik. Ik vond m’n inspanning om bvb 10 km/u te lopen zwaarder dan wanneer ik gewoon buiten 10 km/u loop.

Om de 3 minuten wordt er ook in mijn vinger geprikt om bloed te nemen om lactaat te meten.

Na 21 minuten kwam ik aan 16,2 km/u en toen drukte ik op de stopknop, genoeg!

2 minuten uitblazen om de recuperatiepols te meten en de test zat er op. Best wel zwaar!

De resultaten
De resultaten waren meer dan behoorlijk volgens professor Bert Opteinde. Een VO2max van 57,1 viel net buiten de standaard tabellen, aan de goede kant nog wel. Een VO2max van 57 is blijkbaar een goede basis en zou volgens de prof goed zijn om een marathon onder de 3u te lopen. Hoor ik daar een nieuwe uitdaging???

Mijn vetdrempel hartslag ligt op 151 en m’n omslagpunt op 170. De basis was zeer goed, voor sporten om gezond te zijn mocht ik al lang stoppen, alles wat er nu nog getraind wordt is louter prestatie gericht.

Trainingsadvies
Basis blijven onderhouden zoals ik deed en 1 keer per week intervaltraining om vooruitgang te boeken. Aangezien ik voor de Dubai marathon niks van interval getraind had was er nog heel wat marge voor verbetering mogelijk volgens de prof. Dat klonk veelbelovend…

Wat heb ik uit deze test geleerd?

 • Dat Adlon een heel professioneel centrum is, ik was positief verrast
 • De begeleiding volgens mij echt weet waar ze mee bezig zijn
 • Dat als mijn hartslag boven de 170 gaat het niet meer plezant is 🙂
 • Dat ik een goede basis heb gelegd met al mijn ochtendruns
 • Dat er nog marge voor verbetering is
 • Dat een marathon onder 3u niet onmogelijk zou zijn

Heb ik daar een nieuwe uitdaging gehoord? Een marathon onder de 3u? Wie weet… Waarschijnlijk wel hé :).

6 thoughts on “Inspanningstest bij Adlon”

 1. Ik loop sinds een jaartje nu, klein begonnen en nu trainen voor de ten miles als doelstelling,….je hebt me hier net over de streep getrokken om ook zo’n test te laten afnemen en om eens deftig met harstlagmeter te gaan trainen,..en uitdagingen zijn er om met beide handen aangenomen te worden 🙂

  1. Als je met een hartslagmeter wil trainen doe je best zo’n test, dan kan je het maximum uit je trainingen halen. Zeker als je weinig tijd hebt om te trainen is het zonde om ergens tussenin te trainen en niet op de meest efficiënte manier vooruit te gaan. Succes met de 10 miles!

 2. Hoi Jente,

  Mooi resultaat en inderdaad een prima basis om naar iets moois toe te werken. Vo2 max is echter niet alles bepalend om bv een sub 3 marathon te lopen. Ik heb een Vo2 max van 60 en mij is het in de verste verte nog niet gelukt met snelste marathon van 3u22. Je gestel/spieren zijn in combinatie met Vo2 max grotendeels bepalend. Heb je explosieve of duursport spieren !! that’s the question? In mijn geval is het duidelijk, ik ben een geboren sprinter en heb me daar bij neergelegd maar niets is onmogelijk uiteraard. In Dubai liep je 3u30 als ik me niet vergis en daar kan zeker nog een hele hap vanaf met wat gerichte training en goede marathon omstandigheden. Veel succes en op naar die sub3 marathon 🙂 Groeten Angelo

  1. Angelo, daar heb je natuurlijk een punt. Ik ben ook geen duursporter van nature uit. Ik liep vroeger 400 en 800 meter, dat ik nu een marathon gelopen heb had ik vroeger nooit voor mogelijk gehouden. Dus waar een wil is is een weg, maar er zijn natuurlijk grenzen. Ik heb ook gezien dat schema’s om 3u op de marathon te lopen ongeveer dubbel zo zwaar zijn als wat ik nu heb gedaan. En dan komen de blessures weer snel opspelen. Ik zal zien of ik mij er ooit aan waag en dan zien we wel waar we stranden.

Comments are closed.