Waarom ik vroeg opsta

Vroeg opstaan was vroeger helemaal mijn ding niet, ik weet nog dat wanneer ik op de middelbare school zat ik vaak tot het allerlaatste moment sliep.

De snooze button was mijn vriend en als het echt niet meer uitgesteld kon worden sleurde ik mij uit bed om mij naar school te haasten.

De laatste jaren ligt dat enigszins anders.

De jongens als leermeesters
Floris en Kamiel hebben het mij eigenlijk geleerd, Annelies staat meestal ‘s nachts op voor de kinderen en ik sta altijd ‘s morgens mee op.

In het begin was dat ook niet gemakkelijk maar gaande weg werd het een gewoonte om rond 6u (soms 5u30) samen met Floris en Kamiel aan de dag te starten. Weekend of werkdag, het maakte geen verschil.

Geen tijd? ‘s morgens is er altijd tijd!
Ik sport graag maar om te sporten moet je tijd hebben. Ik vertrek iedere dag ten laatste om 7u30 naar Inventis en ben meestal rond 18u – 18u30 thuis.

Eens thuis is het tijd om te eten of om zelf te koken. Sinds we Smartmat en Hellofresh gebruiken ben ik vaak kok van dienst. Koken, eten, nog wat met de jongens spelen en daarna de jongens in bed steken. En plots is het 20u30…

20u30, tijd om te sporten! Tijd misschien wel soms maar de energie? Die ligt samen met de jongens in bed denk ik.

Karakter bovenhalen en toch een rondje lopen dan maar. Meestal ging dat niet vlot, zware benen, geen fut, geen lol…

Dan maar ‘s morgens sporten?
Ik was nooit fan van ‘s morgens sporten. Waarom niet? Onbekend is onbemind zeker?

Maar na een paar keer doorbijten was ik vertrokken en nu zou ik een boek kunnen schrijven met als titel: “Trainen voor een marathon voor 8u s’morgens” 🙂

Ik heb zo goed als alle trainingen voor de Dubai marathon voor 8u smorgens gedaan. ‘s morgens om 5u30 vertrekken voor een duurloop van 27km vond ik zelfs zalig!

Dus 1 tip: als je te weinig tijd hebt, sta gewoon wat vroeger op!

Voordelen van vroeg opstaan

 • Extra tijd geef extra rust in het hoofd
  Niet haasten, wat tijd voor jezelf, een wereld van verschil tegen wanneer je ‘s morgens in een rush, snel snel naar het werk moet.
 • Tijd om te sporten
 • Tijd om te ontbijten
 • Tijd om rustig te beginnen

Nadelen van vroeg opstaan

Terwijl Annelies Orange is the new black, House of cards en Breaking bad gekeken heeft ben ik meestal in slaap gevallen. Lange ochtenden zorgen voor kortere avonden en van zodra ik niet meer actief bezig ben en in de zetel ga zitten val ik in slaap. Vind ik dat erg? Eigenlijk niet, ‘s morgens doe ik waardevollere dingen dan Netflix kijken naar mijn mening.

Hulpmiddelen om vroeg op te staan

 • Wake-uplight
  Bij mij waren de jongens de beste wekkers, maar nu ze wat langer slapen is mijn Phillips Wake-up light weer mijn vriend! Om 5u gaat het licht aan en ik word dan netjes voor het geluid wakker.
 • Mindset
  Gewoon positief naar vroeg opstaan en het gaat vanzelf. Willen opstaan of moeten opstaan, daar zit het grote verschil!
 • Iedere dag ongeveer op hetzelfde moment opstaan, ja, ook in het weekend!

En uitslapen dan?
In het weekend doe ik meestal aan omgekeerd uitslapen. Omgekeerd uitslapen? Omgekeerd uitslapen is gewoon vroeger gaan slapen en dan toch nog op tijd opstaan. Zo was ik deze zaterdag om 5u45 uitgeslapen.

Hoeveel uren slaap heb je per nacht nodig?
Op weekdagen probeer ik minimum 6u te slapen, in het weekend 8 als het kan. Dat is voor mij een goed ritme.

Als je extra hulp nodig hebt om vroeg op te staan dan raad ik “The miracle morning” aan. Een wat Amerikaans aandoend feelgood boek maar de kern is waardevol. Ik stond al vroeg op maar sinds ik the miracle morning geluisterd/gelezen heb (audiobook) staat de wekker weer wat vroeger :). Het boek vertelt hoe je door iedere morgen zinvolle dingen te doen, je dag veel beter begint.

Oops het is nu al 6u20, als ik ‘s morgens een blogpost wil schrijven moet ik toch wat vroeger opstaan denk ik 🙂

5 thoughts on “Waarom ik vroeg opsta”

 1. Inspirerend!
  Ik ervaar een beetje hetzelfde ‘s avonds lopen met zware benen en weinig lol beleven. Vroeger ging ik nog vaak met een groepje joggen maar nu met een kleine in huis is dat moeilijker.
  Hoe doe je dat eigenlijk praktisch met ontbijten zo vroeg? Voor of na de loop? Zeker met zo’n lange duurlopen.
  Toch die wekker maar eens vroeger zetten…

  1. Jeroen, ik ontbijt na het lopen als de training niet langer dan 70 minuten is. Voor een langere duurloop eet ik net voor het vertrek havermout met banaan. En net voor het vertrek is met de loopschoenen al aan en met de laatste hap in de mond al de deur uit. Waarom? Dan vertrek je eigenlijk nuchter en kan de vetverbranding goed op gang komen en daarna komen de suikers pas als aanvulling. Voor lange duurlopen is vetverbranding het belangrijkste.

Comments are closed.